KampioenschapsClubmatch 2010

Impressie van de keurmeesters

Ongeveer twee maanden geleden werd ik door uw secretaris mevrouw Eline Jagtenberg gebeld of ik de keuring van de kampioensclubmatch voor mijn rekening wilde nemen. Ik moest daar toch even over nadenken omdat het geen éénvoudige klus is om al deze rassen te keuren en het vergt nota bene zeer veel voorbereidingstijd. Als keurmeester moet men toch alle ins en out van het ras weten en ook wij keurmeesters raken natuurlijk ook niet uitgeleerd.
Daar ik de Bergamasco en de Berghond van de Maremmen-Abruzesse op de internationale show in Zwolle keur moest er ook nog een tweede keurmeester worden uitgenodigd, de vereniging heeft hiervoor mevrouw Annemarie Beenen-Sluyters gevraagd en zij heeft toegezegd. Na wat mailverkeer tussen uw secretaris en mij over o.a. aanvangstijd en locatie, kreeg ik bericht dat er maar liefst 82 honden waren ingeschreven. Met als extra mededeling een INSCHRIJFRECORD!!

De 3 Bergamasco’s en 18 Berghonden van de Maremmen-Abruzesse werden door mevrouw Annemarie Beenen gekeurd en ik kreeg 61 honden voor mijn rekening, onderverdeeld in:
8 Puli’s, anders dan wit, 2 Puli’s, wit, 3 Kaukasische Ovcharka’s, 15 Pumi’s, 12 Zuid-Russische Ovcharka’s, 6 Mudi’s, 4 Komondors, 6 Slovenský Čuvač en 5 Anatolische Herdershonden.
Ga er maar aanstaan, een flinke klus qua voorbereiding. Jammer is dan toch eigenlijk wel dat er geen Centraal-Aziatische Ovcharka, Hrvatski Ovčar, Kraški Ovčar en de Šarplaninac waren ingeschreven. Nou, hopelijk kunnen we deze exposanten bij de volgende KCM in 2011 begroeten.

14 Dagen voor de show gestart met het maken van uittreksels van de standaard, boeken met foto’s bekijken, maar ook de studiematerialen die wij als exterieurkeurmeester destijds tijdens het seminar van de rasvereniging hebben mogen ontvangen. Als men dit allemaal doorneemt, gaat men haast zelf geloven dat men één van de rassen van de VHB is. Welk ras is voor u natuurlijk een vraagteken?? Maar het waren er vele. Snel naderde de dag van de KCM; ‘s ochtends vroeg opgestaan en naar Soest gereden, waar we door de voorzitter Cees Beenen werden welkom geheten en na een kopje koffie gedronken te hebben konden we om 10.00 uur van start gaan.

Annemarie Beenen en ik hadden een tijdschema ontvangen waar wij ons aan moesten houden en ik geloof dat wij dat pico-bello geklaard hebben.
Over elk ras zal ik wat van mijn bevindingen vertellen:

Puli’s over het algemeen typische exemplaren met correcte koordenvachten en bij de baby’s was het interessant om de vachtontwikkelingsfase te zien.

Kaukasische Ovcharka goede type’s en het is toch altijd weer een eer om veteranen te mogen keuren, de bijna 12-jarige Chico van der Halsbrücke stond erbij in puike conditie en ik hoop dat hij nog lang zijn bazinnetje mag blijven vergezellen. De babyteef Maisa Tsaritza Echinus van bijna 6 maanden was nu al een lust voor het oog, zij toont alle kwaliteiten die de standaard vraagt, ze moet alleen nog volwassen worden en wat een heerlijk temperament.

Pumi, maar liefst 15 ingeschreven, hele goed doorsnee kwaliteit met zo nu en dan een enkele min erbij, maar de best of breed was zo schitterend om te zien dat zowel mevrouw Beenen als ik van mening waren dat dit onze Best in Show winnaar 2010 zou worden.

Zuid-Russische ovcharka, hele fraaie doorsnee kwaliteit, het grappige was overigens wel dat broer en zus kampioen zijn geworden (importen Finland), maar wat een innemend imposant ras en wat een plezierige karakters.

Mudi, was wat verschil in kwaliteit te bespeuren, maar de winnaars waren knappe honden.

Komondor, fraaie rastypische exemplaren, één reu maakte veel indruk m.n. op hoofdtype, maar is nog zo’n jonge knaap dat hij zijn staart wel wat erg enthousiast draagt. Beste van het ras werd de 6-jaar jonge teef Szentkilosi Kéktavi Dia.

Slovenský Čuvač, in doorsnee vrij knappe honden, toch een ras wat ook niet éénvoudig te fokken is en met heerlijke temperamenten.

Anatolische Herdershond, hele knappe reuen, maar bij de teven vond ik de kwaliteit minder waardoor ik het CAC heb ingehouden.

Zo de revue passerend en wat ik ook al na de bedankspeech van uw voorzitter heb gezegd, een vereniging die zoveel rassen behartigt, en wat overigens niet de makkelijkste rassen zijn hebben jullie in doorsnee op deze Kampioensclubmatch een hele fraaie kwaliteit getoond, daar mogen jullie als exposanten, fokkers maar ook als bestuur zeer trots op mogen zijn. TOPPIE!!!

Uiteindelijk eindigde we tijdens de finale.

Best in show VHB KCM 2010:

(Pumi) KARVAKORVAN ESKIMO, eig.: Angenita Kraan-Haitsma

Reserve best in show 2010:

(Berghond van de Maremmen) ARIA DELL’ANTICA STIRPE, eig.: Gabriele Ariola

3e plaats: (Anatolische Herdershond) ENDEVER EJDER-EL DJARRO, eig.: G.Valkema/P.Tammenga

4e plaats: (Bergamasco) HANNAH DEL PIERVEZ, eig.: M.Brommer-Fhij

Al met al heb ik een fantastische dag gehad en heb zeer van jullie rassen kunnen genieten, verder wil ik natuurlijk mijn schrijfster en collega-keurmeester Annemarie Beenen bedanken voor haar schrijfwerk en natuurlijk mevrouw Westdijk, ik denk dat ze wel blaren op hun handen hebben zitten, maar ja ik redeneer de exposant betaalt het inschrijfgeld en wil hiervoor ook een gedegen keurverslag ontvangen.

Nou het gaat u allemaal goed en ik ben ervan overtuigd dat we elkaar ongetwijfeld op één of ander kynologisch evenement zullen ontmoeten, oh vergeet trouwens niet dat mocht u clubwinnaar zijn geworden dan mag u ook volgend jaar februari 2011 aan de HOND VAN HET JAARSHOW meedoen !!!

Groetjes en tot ziens,
Rob Douma

 

Aan het algemene verhaal van Rob Douma, heb ik eigenlijk niets toe te voegen want ik kan me volledig vinden in zijn bevindingen en ik sluit me er graag bij aan. Vandaar alleen mijn ervaringen met de twee rassen die ik mocht keuren.

Bergamasco

3 ingeschreven honden waarvan een puppy jammer genoeg afwezig was. Beide aanwezige teven toonden een prima rastype.

Berghond van de Maremmen

Een heel mooi aantal ingeschreven honden met toch nog al wat verschil in type. De reu Odin dell’Antico Tratturo is een prima rasvertegenwoordiger en won het CAC bij de reuen. Mijn ideaal beeld van de Maremmer vond ik echter bij de nog jonge teef Aria dell’Antica Stirpe, in alles een hond van klasse, met een schitterend hoofd en expressie en toch een rustieke uitstraling. Ze toonde bovendien het gewenste evenwichtige gedrag.

Annemarie Beenen-Sluyters