KampioensClubmatch 2004

Kampioenschapsclubmatch VHB
op 6 juni 2004 te Houten

Een bijzondere en spannende kampioenschapsclubmatch.
Ik hoop dat u zich allen realiseert dat u lid bent van een ongelofelijke vereniging. Hoe is het mogelijk om in een numeriek kleine club met zoveel verschillende rassen een clubmatch van dit formaat te organiseren.

Natuurlijk zat het weer mee en natuurlijk zorgde de drukte rond de manege ook voor de nodige sfeer, maar de rust die er van de exposanten en de honden – waarvan er toch een aantal zijn, die niet om hun soepele omgangsvormen bekend staan - uitging heeft het voor mij tot een gebeurtenis gemaakt, die mij nog lang zal bijblijven. Neem die kinderen, die met de pony over het clubmatchterrein langs de honden stapten en geen wanklank.

Vijf jaar terug keurde ik een ‘gewone’ clubmatch bij uw club, toen nog onder voorzitterschap van Ginus Hulzebos (leuk om ook hem weer te ontmoeten). De opzet van de vereniging was gloednieuw en men moest nog aan zijn rol met deze verscheidenheid aan rassen wennen. Behalve een aantal mooie honden blijft mij van toen voor altijd de door Diana Sari en de andere dames voor het hele gezelschap gekookte Russische lunch bij.

Nu met het dubbele aantal honden, een evenredig aantal bezoekers en een volledig andersoortige locatie is het tot mijn verbazing uitstekend gelukt om dezelfde ongedwongen sfeer te behouden.

Het is natuurlijk niet nodig om mijn verslagen van de honden in dit stukje nog eens dunnetjes over te doen, maar misschien kan ik mijn plaatsing van de vier beste honden nogmaals toelichten, want mogelijk heeft niet iedereen dat zonder geluidsinstallatie kunnen volgen.

Het bestuur had besloten om niet alle beste van de twaalf deelnemende rassen van 1 t/m 12 te laten plaatsen. Ik kan de motivering voor dit besluit alleen maar ondersteunen. Er moet serieus gewerkt worden met keurverslagen, kwalificaties, plaatsingen en kampioenschappen, maar het moet ook een gezellige dag blijven en een volledige plaatsing kan dat mogelijk op de valreep doorkruisen.

Nu had ik de moeilijke taak om de vier beste honden te selecteren. Naar mijn mening waren dat – zonder af te doen aan de kwaliteiten van de overige rassen - de Anatolische herdershond, de Centraal-Aziatische Ovcharka, de Zuid-Russische Ovcharka en de Slovenky Čuvač.

Mijn overweging om de Anatool vandaag als vierde te plaatsen vond zijn oorzaak voornamelijk in zijn jeugd. Zijn kwaliteit ligt in zijn werkhondentype en prachtige expressie, met een alerte en zelfverzekerde uitstraling. Ook nummer drie, de witte Zuidrus, was van een bijzonder rasbeeld. Heel mannelijk, een prima gangwerk, maar de zo nu en dan wat hoog gedragen staart beïnvloedde het beeld van de soepel verlopende bovenbelijning wat teveel.

De Čuvačteef vond ik erg mooi, zij het tegen de minimummaat, maar in alles toch bij elkaar passend. Zeer vrouwelijk in hoofd en expressie. In haar vond ik het opvallende lichtvoetige gangwerk dat de standaard beschrijft. Toch was het formaat de aanleiding om haar niet tot beste van de dag te kiezen, dat werd de Centraal-Aziaat. Al een wat oudere teef van een pezig werkhondentype, waarvan het niet moeilijk is om je voor te stellen dat zij de aanvaller van de kudde ook echt fiks zou kunnen achtervolgen. Een echt tevenhoofd en een prima (zomer)vacht met de potentie om onder bittere weersomstandigheden mooi dik te worden. Net wat meer massa zou voor showdoeleinden misschien wel mooier geweest zijn, maar deze oerhond stal voor mij de dag.

Allen bedankt, voor de sportieve spanning en fijne dag.

Jan de Gids

Deze link brengt u naar een foto-impressie van de KCM 2004


Met een record aantal inschrijvingen (51 honden/13 rassen), en dat voor een club met nog geen 200 leden, kunnen we terugblikken op een bijzonder geslaagd evenement met een internationaal tintje. De inschrijvingen kwamen deze keer uit Nederland, Duitsland, België en Engeland.
"Zifia's" hoeve bleek een uitstekende keuze te zijn, een prima accommodatie, centraal gelegen, gemakkelijk te vinden en er was voldoende parkeerruimte voorhanden. Het zomerse weer deed ons af en toe snakken naar een beetje schaduw, maar dat mocht de pret zeker niet drukken.
Rondom de ring heerste een gezellige drukte, hondensport is een hobby waarbij men zelden om gespreksstof verlegen zit. Ook opvallend was het grote aantal bezoekers. Veelal mensen die geïnteresseerd zijn in onze rassen en deze gelegenheid benutten om informatie in te winnen over hun favoriete ras(sen) en deze eens van dichtbij te aanschouwen.
In de ring werden de honden vakkundig gekeurd door keurmeester J. de Gids. Ondanks het grote aantal te keuren honden, werd er in alle rust gekeurd en geplaatst en dit resulteerde uiteindelijk in de volgende uitslag:

Best in Show en Clubwinner
Centraal Aziatische Ovcharka
Riki
(Marat x Gaina-Wolfraam)
Fokker: L. Duyvesteijn
Eigenaar: Adrie Wisse
Reserve Best in Show
Slovensky Cuvac
Figurita Mustang
(Argo Nad Amfiteatrom x Dama Mustang)
Fokker: Barlik Dusan
Eigenaar: Irene Kammerl
3e Plaats
Zuid Russische Ovcharka
JWK’03, JEur.K’03 Sarisin’s Zhdan Byeli Boyar
(Fun Fun x Ch. Sarisin’s Youzhnaya Zima)
Fokker/Eigenaar: Diane Sari
4e Plaats
Anatolische Herdershond
Askar
(onbekend x onbekend)
Fokker: onbekend
Eigenaar: J.M.A. de Koff-Philippen

 Deze link brengt u naar een foto-impressie van de KCM 2004