Hrvatski Ovcar

Like onze Facebook-pagina van de Hrvatski Ovcar

Land van herkomst: Kroatië
FCI Standaard nummer: 277

Een Hrvatski Ovcar oftewel een Kroatische Herdershond! De Hrvatski Ovcar moet men niet verwarren met een hond van een ander ras, de Kraški Ovcar. 

“Hrvatski” en “Kraški” mogen als woorden dan wat op elkaar lijken (zeker als je er nog “ovcar” achter zegt), de verschillen zijn aanzienlijk. De “Kraški” is nl. de herdershond van het Karst-Plateau en erkend als Sloveens ras, ziet er ook heel anders uit, en “Hrvatski” betekent dus gewoon “Kroatisch”. “Ovcar” betekent gewoon schaapherder en is, op honden betrokken, eigenlijk een afkorting van “ovcarki pas” (schaapherdershond, schepershond). Voor het gemak zeggen we voor nu even gewoon “de Kroaat”.

De Kroaat dus, erkend door de FCI in 1969, rasgroep 1, standaard nr. 277. 
Er zijn ongeveer 200 geregistreerde Kroaten in Kroatië zelf, ongeveer 25 in Duitsland, er zit er één in Finland en één in Frankrijk. Uiteraard zijn er wel meer Kroaten te vinden in voormalig Joegoslavië, maar hoeveel dat er zijn is helaas niet bekend want door de oorlog aldaar zijn deze niet geregistreerd.

Het ras is al bijzonder oud en stamt af van de honden die de Kroaten eeuwen geleden meenamen uit hun oorspronkelijk woongebied. Sinds de 14e eeuw zijn ze puur gefokt op werkeigenschappen met schapen en vee. Selectie aan de basis was voldoende om het ras zowel qua werkeigenschappen als qua uiterlijk te behouden. Tentoonstellingen werden niet bezocht door de overwegend arme herders die deze honden fokten. Ze waren tevreden genoeg over het uiterlijk van de hond. Vandaag de dag kun je deze honden het vaakst tegenkomen op de vruchtbare vlakten van Slavonië, waar ze nog volop gebruikt worden als werkhonden.

Omdat geld en gewin geen rol spelen in dit ras, worden ongezonde pups ook niet om deze redenen (of om sentimentele redenen) in leven gehouden. Vandaar dat het een bijzonder gezond ras is! We moeten er dus voor waken dat de Kroaat anno nu zijn puurheid zal blijven behouden en niet in handen komt van commerciële fokkers.

De Kroaat is een zeer alerte, snelle, wendbare en intelligente hond met een enorme dosis energie en een sterke behoefte aan menselijk gezelschap. Het is een zeer gezonde hond, goed bestand tegen allerlei ziekten en hij stelt weinig eisen. Van nature is het een uitstekende waakhond en hij heeft een goed ontwikkeld instinct om schapen en ander vee te drijven en te hoeden. Hij is ook zeer geschikt voor behendigheid.

Wat betreft het uiterlijk zijn veel mensen die ons bezoeken verbaasd. Men verwacht blijkbaar altijd een wat grotere hond, maar in feite zijn ze helemaal niet zo groot. Gemiddeld mogen ze een schofthoogte hebben van tussen de 40 en 50 centimeter. Ze zijn pikzwart, met slechts een wit sterretje op de borst, halflang, sluik tot krullend haar op het lichaam en kort haar op de vosachtige kop en aan de poten. Traditioneel is de staart gecoupeerd, maar ongecoupeerd wordt de staart min of meer over de rug gekruld gedragen. Ongeveer 50% van de geboren pups in Kroatië wordt geboren met een van nature korte staart.