Komondor

Like onze Facebook-pagina van de Komondor 
 
Land van oorsprong: Hongarije
FCI Standaard nummer: 53

Oorsprong
Het woord “Komondor” treffen we voor het eerst aan in een optekening uit het jaar 1544, het wordt gebruikt om een Hongaars herdershondenras aan te duiden. Over de oorsprong van het woord Komondor verschillen de taalkundigen nogal van mening, maar met behulp van historische documenten heeft men aangetoond dat schaapherders al vanaf het begin Komondors gebruikten voor de bewaking.  De Komondor is een waakhond die als taak het bewaken en beschermen van kuddes had. Hij zocht zijn plaats bij de kudde en dankzij zijn opmerkzaamheid kon geen enkel levend wezen de kudde naderen. De Komondor is door de eeuwen heen altijd een trouwe helper en kameraad van de herder geweest.

Karakter
Het karakter van de Komondor laat zich omschrijven als waaks, eigenzinnig en dominant.
Indien nodig neemt hij zijn eigen beslissingen. Hij is terughoudend tegenover vreemden.
Een Komondor heeft een baas nodig die zijn eigenschappen waardeert, die tijd en ruimte voor hem heeft en hem leiding geeft. Gebeurt dit niet, dan zal de hond zelf het heft in handen nemen. Een Komondor moet van jongs af aan consequent opgevoed worden en heeft een optimale socialisatie nodig.
Het zijn doorgaans geen blaffers, ze geven de voorkeur aan een rustige, centrale, plaats vanwaar ze, liggend, hun gehele territorium kunnen overzien. Bij onraad waarschuwt hij met een diepe zware blaf.
De Komondor heeft een gemiddelde beweging nodig. Het liefst loopt de hond los op een afgezet, omheind terrein waar hij zijn oorspronkelijke taak, het waken, kan uitoefenen.

Standaard
De Komondor biedt door zijn enorme lichaamsbouw en zijn evenwichtig maar terughoudende karakter een waardige aanblik. Het lichaam heeft een rechthoekige, bijna vierkante vorm. Door de lage staartaanzet lijkt het lichaam langer dan dat het in werkelijkheid is. Het hoofd is in goede verhouding met de rest van zijn lichaam, alhoewel het rijkelijk bedekt is met haar, mag het hoofd niet te groot en/of grof zijn. De ledematen zijn recht, sterk, goed gebouwd en bedekt met lang haar.
Zijn verschijning valt het meest op door de unieke vervilte vacht. Het hele lichaam is bedekt met een enorme massa haar, de ogen zijn nauwelijks waarneembaar, dit maakt het moeilijk om zijn stemming te bepalen. De vacht is zijn meest opmerkelijke kenmerk en is alleen te vinden bij honden van een zekere leeftijd en zelfs dan niet altijd. Zijn gangwerk is licht, gemakkelijk en statig met een gestrekte, uitgrijpende draf
Grootte en gewicht: Schofthoogte reuen gemiddeld 80 cm, teven 70 cm; minimummaat reuen 70 cm, teven 65 cm.

Gebruik:
- Waakhond, gezinshond

Aard:
- eigenzinnig/eigenwijs
- moedig
- wantrouwend ten opzichte van vreemden
- geringe “will to please”
- zeer zelfstandig
- goede waakhond
- intelligent
- dominant

Website Hongaarse rasvereniging Hungária Komondor Klub : http://komondor.freeweb.hu/