Mudi

Like onze Facebook-pagina van de Mudi 

Land van herkomst: Hongarije
FCI Standaard nummer: 238.

Oorsprong en gebruik
Het zijn vooral de Magyaren geweest die –in hun nomaden bestaan- voor de verspreiding van allerlei werkhonden door Europa hebben gezorgd.
De kruisingen door de jaren heen, vormen de grondslag voor de inmiddels bekende rassen en hun varianten. Waarbij de grote honden speciaal werden gefokt om de herder en zijn rondtrekkende kudde te beschermen en te verdedigen, terwijl de kleinere honden werden gebruikt voor het hoed- en “alarmwerk”.

Omdat de wolven hoofdzakelijk ‘s nachts aanvielen, ging de voorkeur voor de verdedigingshonden uit naar honden met licht gekleurde vachten, zodat de herder zijn hond van de wolven kon onderscheiden. Voor de kleinere honden was de kleur minder belangrijk omdat het niet de bedoeling was dat zij zich met het verdedigingswerk gingen bemoeien. Al snel bleek echter dat de Mudi het gevecht niet uit de weg ging, al was zijn prooi wel iets kleiner dan de wolf, toch heeft hij menig knaagdier en klein roofwild buitenspel gezet of gedood. Door zijn oneindige durf en moed werd hij ook ingezet bij de jacht op wilde zwijnen.

Karakter
Heel zijn uiterlijk straalt levenslust uit, hij is energiek, levendig en zeker niet bang. Hij haat het om werkeloos bij de kachel te moeten liggen. Van natuur uit heeft de Mudi een behoorlijke intelligentie en aanleg om iets te leren en is daarom geschikt voor de sport en worden zij gebruikt voor het reddingswerk, doch ook als huishond voldoet hij goed.

Standaard
Van de Hongaarse Herdershonden is de Mudi de kortste van vacht. Op het hoofd kort glad haar, de voor- en achterbenen wat langer glad haar en de rest van het lichaam is het haar gegolfd of gekruld. De beharing is glanzend en mag beslist niet vervilten en is tussen de 3-7 cm lang en gemakkelijk te verzorgen. De kleur is zwart, bruin, wit, zwart met witte aftekening en bruin met witte aftekening. Hij heeft een lang hoofd met puntige snuit en nauwelijks stop. De oren zijn V-vormig, puntig en staand, de ogen ovaal, donker en enigszins schuin geplaatst. Het lichaam is gestrekt met goede hoekingen waardoor een soepel, ruim, snel en wendbaar gangwerk mogelijk is. De maat is 35-47 cm met een gewicht van 8 tot 13 kg.
De Mudi draagt zijn oren gespitst en ofschoon dat geen garantie is voor beter horen, ontgaat de Mudi niets en dat zal hij u ook laten weten. Hij is waakzaam en alert en wil graag iets ondernemen. Kunnen we hem dat plezier doen dan zal hij uitstekend gezelschap blijken te zijn.

FCI Rasstandaard:
http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/238g01-en.pdf