Pumi

Like onze Facebook-pagina van de Pumi 

Land van herkomst: Hongarije
FCI Standaard nummer: 56

Oorsprong en gebruik
De Pumi behoort tot de drie kleinere Hongaarse herdershonden. Vanaf de 19e eeuw is men bewust gaan fokken met dit ras. Terwijl de Puli een langharige hond is, mag de vacht van een Pumi daartegen maar halflang zijn. Vaak vindt men in deze hond enkele karakter eigenschappen van de terriër terug. Dit is niet zo vreemd daar vroeger de een of andere terriër mede verantwoordelijk is geweest voor het ontstaan van dit ras. Ook de hoekige vorm van het hoofd wijst hier op. Ook bij het gangwerk zijn punten van overeenkomst terug te vinden, zoals de overmoedige energieke tred en de typische gang van een terriër. Maar ondanks al dat terriër gedoe heeft dit ras zich terdege weten te ontwikkelen met specifieke eigenschappen.

Karakter
De Pumi is een hele leergierige hond, die zich goed bij zijn omgeving aanpast. Ze kunnen goed met kinderen overweg, maar ook met andere honden, katten en andere dieren. Ze moeten als pup goed gesocialiseerd worden met deze dingen, maar  op oudere leeftijd is het goed te leren. Een nadeel van een Pumi kan zijn, dat ze ontzettend veel kunnen blaffen, maar omdat ze zeer goed kunnen leren, is dit goed af te leren. Als huishond heeft hij zich een goed plaatsje in onze samenleving weten te vinden. Maar buiten het zijn van een huishond wordt hij ook met succes gehouden als werkhond voor diverse activiteiten zoals ratten- en muizenvanger, waakhond, hoeden van een kudde en zelfs bij de kampioenschappen voor behendigheid komt hij voor. (zie ook onder evenementen)

Standaard
Het typische van een Pumi zijn wel de hoog aangezette oren waarvan eenderde deel moet tippen. Zijn vacht bestaat uit krulletjes, die regelmatig gekamd en van tijd tot tijd getrimd of geknipt moet worden. De vacht mag absoluut niet vervilten zoals bij de Puli. De erkende kleuren zijn: wit, zwart en grijs. De niet erkende kleuren zijn: maszkos fako en black and tan. De kleur van de Pumi is eenkleurig alhoewel dit even kan duren. Namelijk een wit geboren hond blijft wit, een grijs geboren hond blijft grijs, maar een zwart geboren hond kan zwart blijven, maar ook grijs tot zilverkleurig worden. Dit duurt gemiddeld 2 jaar.
De Pumi is niet erg groot. Circa 35 tot 47 cm met een gewicht van 8 tot 13 kg, maar zijn intelligentie is zeer groot en zijn levenslustigheid is onuitputtelijk te noemen.
De Pumi is zeer vlug in zijn bewegingen. Wat hij uitvoert met zijn korte snelle pasjes of in galop. De Pumi is een leuke levendige aangename verschijning voor wie een hond zoekt met wat pittigheid en een trouw karakter.