Wijzigingen in ECVO Scheme najaar 2024
European College of Veterinary Ophthalmologists (ECVO) – Hereditary Eye Disease Committee (HED), NL-ECVO oogpanel
Informatiebrief voor rasverenigingen, fokkers en hondeneigenaren.
Jaarlijks wordt het ECVO-oogonderzoek door de HED Committee geëvalueerd. Er wordt rekening gehouden met wetenschappelijke ontwikkelingen en nieuwe, maar ook met veranderde inzichten. Dit leidt ertoe dat er jaarlijks aanpassingen (kunnen) worden ingevoerd en ook dit jaar is dit het geval. Alle wijzigingen worden direct verwerkt in de ECVO-manual, die u op de website van de ECVO kunt terugvinden.
ECVO-website: www.ECVO.org onder ‘Hereditary Eye Diseases’, vervolgens ‘Manual’. Directe link: https://www.ecvo.org/hereditary-eye-diseases/ecvo-manual.html
De belangrijkste wijziging die thans worden ingevoerd betreft opnieuw een vorm van de erfelijke grauwe staar of wel “cataract anders”, later genoemd “lenstroebeling anders”.
In de afgelopen jaren zijn een aantal cataract vormen, te weten: punctata, sutureline (sluitingsnaden), sutureline tip, nucleaire (kern) ring, fiber glass (glasvezel) of pulverulent (poedervorm) cataract in een aparte groep gezet nl. “cataract anders”, later “lenstroebeling anders” genoemd. Deze lenstroebelingen veranderen over het algemeen nauwelijks en zijn klinisch minder relevant, hebben weinig effect op het gezichtsvermogen en worden door de HED Committee als optioneel, dus met een lage prioriteit aangemerkt. In de afgelopen tijd is gebleken dat de notering, zoals voor deze vormen werd gehanteerd, bij zowel rasverenigingen als bij fokkers in diverse Europese landen tot verwarring omtrent de ernst heeft geleid en veelal als te zwaar werd geïnterpreteerd.
De HED Committee heeft derhalve besloten om de bovenstaande lenstroebelingen alleen nog op het certificaat in het commentaar veld onder “andere lenstroebeling” met de subvormen te vermelden en niet meer bij no 15 cataract, “NIET VRIJ” zoals voorheen. Hiermee worden zij wel geregistreerd, zodat deze specifieke vormen van “andere lenstroebeling” eventueel met een lage prioriteit kunnen worden bestreden. En in ieder geval in de statistieken terecht komen en in de gaten kunnen worden gehouden door de rasverenigingen.
Het veterinair advies voor deze “lenstroebeling anders” blijft ongewijzigd, dus optioneel of lage prioriteit.
Mochten er nog vragen zijn dan kunnen rasverenigingen of fokadviescommissies natuurlijk contact met ons opnemen.
Met vriendelijke groet,
Namens het NL-ECVO oogpanel.
Dr. F.C. Stades (voorzitter) en drs. R.R.O.M. Van de Sandt (secretaris)

Voordelen van een stamboomhond
Stamboomhonden hebben voordelen die honden zonder stamboom niet hebben. Er zijn ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Kies zorgvuldig je nieuwe huisgenoot.
Lees hier verder

Fokken met je hond: 12 maanden regel
Nieuwsbericht 13-02-2025
Sinds 1 januari 2025 moet je als fokker bij de dekaangifte verklaren dat de opgegeven combinatie voldoet aan de wet (m.n. artikel 3.4 Bhd). Nog niet geregeld was hoe om te gaan met fokkers die ‘ja’ aangeven, maar waarbij later (na geboorteaangifte) blijkt dat ze de 12-maanden-regel (BWG – artikel VIII.1 lid 5 KR) hebben overtreden.
Het bestuur heeft besloten om in dat geval géén stambomen af te geven. Hiervoor moet artikel VIII.4 KR worden aangepast. Deze wijziging gaat in op 15 februari 2025. De algemene vergadering zal in juni om bekrachtiging van dit besluit gevraagd worden.
![]() ![]() |
Rol en verantwoordelijkheid Raad van Beheer en fokkers In Nederland, maar ook in andere landen van Europa, zien wij een toename van wet- en regelgeving over het fokken en houden van honden. We onderschrijven nadrukkelijk het uitgangspunt dat we moeten staan en zorgen voor de fok van gezonde honden. Dat geldt voor álle rassen. De wet- en regelgeving zal naar verwachting steeds meer leidend en specifieker worden. Wij als Raad van Beheer kunnen daar niet steeds eigen afzonderlijke controles en regels naast leggen. Voor de fok geldt dat we ons goed moeten realiseren dat de verantwoordelijkheid voor een gezonde fok bij de fokker zelf ligt. Wij kunnen als Raad van Beheer niet zelf alle gebruikte ouderdieren controleren op het voldoen aan de wettelijke regels (art 3.4 Bhd). Dat is ook niet onze taak. Dit betekent dat je als fokker zelf deze verantwoordelijkheid moet nemen. Verklaring voldoen aan regelgeving Het beleid gaat worden dat je als fokker verplicht een verklaring moet afgeven. Bij de dekaangifte moet je straks verklaren dat de beoogde fok voldoet aan de geldende regelgeving en uitvoeringsvoorschriften. Dat geldt dan voor alle rassen en alle nesten. Die benodigde verklaring wordt nu ingeregeld op onze website MijnRvB.nl. Door een ‘vinkje’ te zetten activeer je de verklaring. Pas dan wordt de stamboomafgifte procedure voor dat komende nest in behandeling genomen. Consequentie is wel, dat als je de verklaring niet geeft, er in dat geval voor dat nest geen stambomen komen. Fokken zonder verklaring Als je de verklaring niet geeft nemen we de dekaangifte niet in behandeling en stopt op dat moment het proces. Daarop zijn geen uitzonderingen mogelijk. Ingangsdatum verklaring De officiële ingangsdatum voor het tekenen van de verklaring is 1-1-2025. Om deze verklaring als fokker te kunnen ondertekenen is er zoals eerder aangegeven een aanpassing nodig op de MijnRvB.nl website. Daarom zal op dinsdag 31 december 2024 om 16:00 uur de website MijnRvB.nl uit de lucht gaan. Naar verwachting zal op donderdag 2 januari 2025, begin van de middag de website weer actief zijn. Het is vanaf dan mogelijk om een dekaangifte te doen met verklaring (voor alle rassen). Wij zullen eventuele vragen zoveel mogelijk centraal gaan communiceren op onze website op een aparte pagina met FAQ – veelgestelde vragen. |

WIJZIGINGEN HD PROTOCOL
Er blijkt onrust onder leden en fokkers te zijn ontstaan met betrekking tot de wijzigingen die in het HD protocol moeten worden aangebracht.
In de werkgroep fokkerij en gezondheid is de afgelopen maanden meermaals gesproken over de wijzigingen in de beoordeling die vanuit de FCI in het HD protocol zijn aangebracht. Tevens is in de werkgroep gesproken over de sedatie welke in het FCI protocol voor HD screening verplicht is en sinds enkele jaren in Nederland bij wijze van uitzondering niet meer verplicht gesteld is. In de werkgroep is met name over dit laatste onderwerp veel gesproken.
De wijzigingen in de beoordeling worden op dit moment voorbereid zodat ze verwerkt kunnen worden in de IT, de ingangsdatum van deze wijzigingen is nog NIET bekend en zal zeker nog enkele maanden op zich laten wachten.
We willen graag de onrust wegnemen. Waarover we jullie op dit moment kunnen informeren is het volgende. Vanuit de FCI is er aangegeven dat er een andere manier van beoordeling moet plaatsvinden:
- De norbergwaarde wordt anders berekend. Er kan geen omrekening plaatsvinden en de nieuwe en oude waardes zijn niet onderling vergelijkbaar.
- Een goede positie is essentieel voor een goede beoordeling. Foto’s van honden die niet geheel goed liggen moeten worden afgekeurd. Hierop moet strenger worden gehandhaafd.
- Onvoldoende aansluiting tussen heupkop en heupkom moet leiden tot HD B (uiteraard kan de eindbeoordeling bij meerdere afwijkingen slechter zijn dan HD B)
De verplichte sedatie staat in het FCI protocol, welke ook wordt onderschreven door het beoordelingspanel van de Universiteit Utrecht. Om resultaten onderling goed te kunnen vergelijken moeten de onderzoeken binnen de FCI aangesloten landen op gelijke manier worden uitgevoerd.
Nederland is op dit moment het enige land binnen de FCI welke het zonder sedatie röntgenen binnen het HD protocol toestaat. De voorzitter van het beoordelingspanel heeft aangegeven dat deze situatie zeer ongewenst is en de betrouwbaarheid van de screening daarmee wordt ondermijnd.
Het bestuur van de Raad van Beheer besluit binnenkort op basis van een breed scala aan adviezen over het wel of niet volgen van de verplichting van sedatie zoals in het FCI protocol vermeld staat.
De rasverenigingen zullen binnenkort uitgebreid geïnformeerd worden over de wijzigingen die zullen plaatsvinden en op welke datum dat in zal gaan. Daarbij zal rekening worden gehouden met een overgangstermijn van tenminste enkele maanden. Dit geeft de rasverenigingen ook de tijd om het fokbeleid hierop aan te passen.
De datum van 1 januari 2025 die rondgaat is dus niet de datum waarop de wijzigingen in zullen gaan.
Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met kynologische groet,
Jakko Broersma | secretaris
……………………………………..…..
Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland

Beste Leden,
Afgelopen periode zijn er een groot aantal reglementen & uitvoeringsregels voor diverse sporten gepubliceerd en/of aangepast. Graag brengen wij jullie hierover op de hoogte via onderstaande korte samenvating. Hebben jullie vragen en/of opmerkingen dan kunnen jullie met de betreffende commissie contact opnemen of mailen naar sporten@raadvanbeheer.nl.
FCI Agility
Tijdens de bestuursvergadering van mei zijn alle vernieuwde Agility reglementen en uitvoeringsregels goedgekeurd. De Commissie FCI Agility heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan de totstandkoming van deze toch wel wezenlijke aanpassingen. Alles is in grote lijnen besproken tijdens de Secretariatendag eerder dit jaar. Een van de wijzigingen is dat er vanaf 1 juli a.s. een ‘Graad 0’ klasse gaat komen, waar elke nieuwe combinatie in gaat starten. Hiermee komt de Debutantenklasse te vervallen.
Ook komt er een gratis licentie voor Junioren en nieuwe handlers. Nieuwe handlers mogen aan 5 wedstrijden deelnemen zonder een betaalde licentie aan te kopen.
De Junioren gaan op hun eigen niveau deelnemen aan de wedstrijden. Naast de open wedstrijden voor de reguliere klassen wordt er ieder competitieseizoen een aantal wedstrijden specifiek voor junioren georganiseerd. Junioren vanaf graad 1 kunnen hier aan mee gaan doen.
Deze vernieuwde reglementen zijn terug te vinden op onze site: Regelgeving voor sporten met je hond (houdenvanhonden.nl). Specifieke vragen kunnen worden gesteld aan commissieagility@raadvanbeheer.nl.
FCI Obedience
De Commissie FCI Obedience heeft naast de jaarlijkse secretariatendag ook een bijeenkomst met licentiehouders gehouden. Hier is een aantal zaken besproken zoals het oprichten van een ‘klankbordgroep’ en het gebrek aan instructeurs en keurmeesters. Zijn er nog vragen dan kunnen deze worden gesteld aan commissie@fciobedience.nl.
FCI Hoopers
Begin dit jaar zijn er 2 personen opgeleid en inmiddels benoemd tot keurmeester FCI Hoopers. Ook is er een startgemaakt met Try- out wedstrijden bij een aantal verenigingen en zijn inmiddels de reglementen Hoopers goedgekeurd. Deze reglementen en de bijbehorende stukken zijn terug te vinden op: Regelgeving voor sporten met je hond (houdenvanhonden.nl).
Vragen kunnen gemaild worden aan commissiehoopers@raadvanbeheer.nl.
Gehoorzame Hond
Al eerder maar ook tijdens de laatste vergadering van de Lokale Kynologie is er gesproken over het feit dat het programma Gehoorzame Hond aan vernieuwing toe is. Er wordt een werkgroep opgericht waarvoor al 4 personen van 3 KC’s aangemeld zijn. Hier zouden nog een twee personen namens een KC in plaats kunnen nemen. Aanmeldingen (of vragen) kunnen verzonden worden via sporten@raadvanbeheer.nl.
Dog Dance
De Commissie Dog Dance heeft op dit moment geen leden. Er is een vacature uitgezet en wij hopen dat er binnenkort weer een actieve Commissie aan de slag kan. De vacature is hier te vinden: Vacatures bij commissies (houdenvanhonden.nl). Voor vragen kun je je voorlopig richten aan sporten@raadvanbeheer.nl.
Waterwerk
Per 29 maart 2023 is bij de FCI besloten dat Waterwerk een officiële FCI-sport is en de eerste bijeenkomst voor gedelegeerden is geweest op 4-5 mei 2024 in Düsseldorf.
In april is er een aangepast reglement Waterwerk met honden Brevettenprogramma Teamzwemmen gepubliceerd. Het Teamzwemmen maakt de sport diverser en voor nog meer combinaties toegankelijk. Dit reglement is terug te lezen op Regelgeving voor sporten met je hond (houdenvanhonden.nl). Vragen kunnen gemaild worden aan commissiewaterwerk@raadvanbeheer.nl.
Beheerder Sportensite (https://sport.raadvanbeheer.nl/)
De sportensite wordt voor steeds meer sporten ingezet. Hier beheren sporters hun startlicenties, vind je de wedstrijdkalenders en van diverse sporten de uitslagen.
Mede daarom is er een vacature voor een extra beheerder van onze sportensite, meer info is terug te lezen op Vacatures bij commissies (houdenvanhonden.nl).
Namens Luciënne Decker, Portefeuillehouder Sporten met Honden Met vriendelijke groet / With Kind Regards
Michèle Taffijn | Project Assistent Ledenzaken |
Kynologisch Instructeur | Opleidingen | Sporten | Kennistour